3/9 Torsdag - Marmelad..
Iidag har kvällen gått åt till marmeladtillverkning. Plommonen vi plockade i tisdagskväll var vi tvungna att ta rätt på idag. Så efter att ha lagat middag, ätit, fixat hästarnas mat och vatten satte vi igång.
T gick igenom alla plommonen, det var några som hade hunnit bli dåliga sedan i tisdag. De hamnade i komposten! Sedan tog vi fram två 5-liters kastruller och en sats plommonmarmelad gjordes iordning.
Receptet är från kokboken "Annas mat" och väldigt enkelt. 1,5 kg plommon kokas i 30 med skal och kärnor. Efter kokningen tas kärnorna upp och plommonen kokas ytterligare 55 min med 1 kg socker och saften från 2 citroner. Hälls sedan på varma och rengjorda burkar.
Detta tog förstås hela kvällen, men till sist var marmeladen färdig :-). Att burkar står upp och ner är för att när marmeladen svalnat så har det skapats samma typ av vakuumtryck som i en ny burk = marmeladen håller bättre då det inte kommer in någon syre.

Vid 20-snåret var vi klara med denna omgång och det var dags att gå ut till stallet. Vi plockade in pållarna, nu går det lugnt och stillsamt till väga. T tog först in Kandi och placerade henne i en box. Jag stod utanför och väntade med Oktawia och Bianca. När Kandi var där hon skulle vara kom T och ledde in Bianca till sin box och Oktawia. Alla hästarna fick sin mat och mumsade i sig den. Det såg ut som om de tyckte det var mycket mumsig ;-). Kollade av hästarna så att allt var som det skulle med dem. Det var ingen idé att borsta dem eftersom alla tre var täckte med ett lager blöt lera.
När jag grävde ner i pälsen så var de torra längst in och varma. Inte ens Oktawia som i vanliga fallet är en fryslort, var kall. När vi var klara så blev damerna utsläppta i hagen igen och kvällshöt serverades till dem.
Vi själva förpassade oss in till huset och nu blir det ett avsnitt av Broadchurch som får avsluta den här kvällen.
/Lizzie

Kommentarer
Trackback